Results 1 to 13 of 13

Thread: '96 K1100LT front brake stuck

  1. #1
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74

    '96 K1100LT front brake stuck

    Hi there..Only been a member a few days..trouble begins. I put the Johnny blanket on and buckled it up except for the right side lower. No seat on it and it felt nice so low. I took it for a ride and all was well.
    I got back to my garage and put the lower and the seat back on. Backed it out..started up ..checked the brakes and the front brake lever was very tight. I pushed it in and picked the front wheel up off the ground.
    It is very hard to turn. I pulled the cap off of master and pulled level slightly..there is circulation..
    What happened?

  2. #2
    Mars needs women! 35634's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    SW Ohio
    Posts
    2,031
    You should list your bike's model and year. Sounds like a stuck caliper, or I've heard of the brake lines decaying and trapping pressure in the lines. Unscrew a bleeder and see if that frees up the wheel
    1987 K75S
    Original litter
    Original owner
    2012 Ural Gear Up

  3. #3
    A bozo on the bus deilenberger's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Spring Lake NJ, USA
    Posts
    7,735
    Please read: http://www.bmwmoa.org/forum/showthread.php?46057 - that info will make it hugely easier to attract the attention of someone who can help. Please let us know the year/model and I'll add it to the thread title...

    Welcome to the forums!
    Don Eilenberger http://www.eilenberger.net
    Spring Lk Heights NJ NJ Shore BMW Riders New Sweden BMW Riders
    '07 R1200R (current ride) and some bimmers.. and a Porsche

  4. #4
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74
    Quote Originally Posted by 35634 View Post
    You should list your bike's model and year. Sounds like a stuck caliper, or I've heard of the brake lines decaying and trapping pressure in the lines. Unscrew a bleeder and see if that frees up the wheel

    after 1/2 hr the wheel will move freely..right now I have no front brakes..abs blinking. It ran great this morning..i put the blanket on and ran it and it was fine..and now..not..bike is a 96 k1100lt

  5. #5
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74
    Quote Originally Posted by deilenberger View Post
    Please read: http://www.bmwmoa.org/forum/showthread.php?46057 - that info will make it hugely easier to attract the attention of someone who can help. Please let us know the year/model and I'll add it to the thread title...

    Welcome to the forums!
    thanks..my bike is a 96 K1100LT

  6. #6
    A bozo on the bus deilenberger's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Spring Lake NJ, USA
    Posts
    7,735
    What is the "blanket"? As a WAG - it sounds as if there is either a master cylinder problem or an ABS modulator problem... but that IS a GUESS.
    Don Eilenberger http://www.eilenberger.net
    Spring Lk Heights NJ NJ Shore BMW Riders New Sweden BMW Riders
    '07 R1200R (current ride) and some bimmers.. and a Porsche

  7. #7
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74
    The blanket is the Johnny blanket. It is a piece of insulation placed under the tank to try to help the enormous heat that the K bikes generate. That is what I was doing when this problem happened. So I either did something by disconnecting the battery or I flattened something out..or a connector somewhere. I rode it for 2 miles after I put the blanket on with no problem. I came back and put the lower fairing on the right side..put my seat back on..backed out of the garage and I couldnt pull the front brake lever in. If I pulled hard it would tighten the front calipers locking the front wheel. Then if I let it sit for an hour the wheel would turn..the pads would retract. I decided to bleed the front brakes but opening the bleeder screw and no fluid comes out either side. Now I can't make the calipers grip at all. It just seems so cincidental for this to happen at the same time I was working on it. I feel that I did something..but what?? Thanks for your replies

    Mike

  8. #8
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74
    Ordering new brakes. I put it together and took it for a ride. Very little front brakes and the plungers are not retracting well. I am close for new brakes anyway. When they come in I will check the plungers and see what the deal is. These bikes sure are different than anything I have owned to work on. Not bad yet, just a new learning experience. And the red light on dash went out after touching both front and rear brakes..the abs lights blinked until I rolled..so that's good too. While I had the tank off I pulled all the connectors and hit them with contact cleaner. Could'nt hurt..

  9. #9
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74
    pulled brakes off and I have 3mm on all pads and wearing evenly. Even with calipers off I squeeze front brake
    and pistons move in very slowly but both sides the same. I dont know enough about these bikes to diagnose these things. Not enough about it in the manual. I am not going to a dealer for service.

  10. #10
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74
    Quote Originally Posted by 35634 View Post
    You should list your bike's model and year. Sounds like a stuck caliper, or I've heard of the brake lines decaying and trapping pressure in the lines. Unscrew a bleeder and see if that frees up the wheel
    thanks..It was either a bad line or a deteriorated seal..
    hydlineblock_zps423bed10.jpg

  11. #11
    Registered User 58058D's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Mendocino, CA USA about as far left as you can get in the lower 48
    Posts
    718
    Yuk, that came out of your brake line? I think I would take the time to remove all lines and 'clean' or replace*, and pull the calipers and disassemble and clean them thoroughly. *at least back to the ABS unit if this was between the ABS and the caliper.
    Jim Douglas '00 K1200RS >135,000 miles my primary bike again,
    Gone: '09 K1300S sold @ 22k mi, '93 K1100RS traded @ 78k mi, '85 K100RS sold @ 44k mi
    '06 Kaw 650R track bike sold
    http://www.seagullbb.com/

  12. #12
    RS MotoBrick
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
    Posts
    123
    greetings ruffer444...

    time for some spieglers...

    inner-banner-brakes.jpg

    j o

  13. #13
    Registered User leftturn's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    74
    It was between the mc and the abs. I flushed it good and replaced with ss line. I saw the same thing happen
    to Chris Harris/....bmw mechanic on Youtube.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •