Results 1 to 6 of 6

Thread: 93' RS Drained a new battery and dies suddenly at stops.

  1. #1
    KERBSE
    Guest

    93' RS Drained a new battery and dies suddenly at stops.

    Hello all.

    My 93' RS all of a sudden started dyeing on me at random stops. Replaced the battery thinking this would fix but she just drained the battery after the initial ride. I can push start but the battery doesn't seem to charge and still dies at stops.
    Alternator maybe?

    Thanks,
    Kerbse

  2. #2
    Registered User dieselyoda's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Winnipeg, MB, Canada
    Posts
    544
    I think your first guess is bang on. Just remember if you test it, you may have voltage but not amperage. If one phase of the rectifier goes bad, an alternator can still create voltage but your amperage is about 25% of normal, usually just enough to keep the engine working and the lights but not enough to charge the battery.
    1997 R1100RT (Restored Basket Case) , 1981 KZ 440 LTD (Restored Basket Case)
    1986 K75S(the beutch), 1993 K1100RS (blown engine), 1997 Chev Short Box (4x4 with an LT1)
    "You can easily judge the character of a man by how he treats those who can do nothing for him."

  3. #3
    MOA #24991 Pauls1150's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    south of Los Angeles
    Posts
    1,463
    How long has it been since the alternator belt was replaced? Recommended interval is 36,000 miles, and they can deteriorate and/or slip before that.
    And if it's time to R&R the belt, it's worthwhile to upgrade the pulleys there to accept the "newer style" of belt.

    Possibly there is actually some other new drain sucking down your battery. Put an ammeter in series with either battery terminal and start pulling fuses one at a time (engine off, key on) - if there is a significant drop in current, you may have found a potential issue. The clock only draws a few milliamps; I don't know what the computer, injection, or ignition draw in a static condition, but I'm sure others can contribute here.

  4. #4
    Nickname: Droid
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Green Bay, WI
    Posts
    2,352
    What "newer" style of belt? The stock original spec belt on my 94 RS works fine. My RS had the recall to replace the aluminum pulley with the stronger steel one, back in 95. Since then I have replaced the belt once in 172,000 miles. Alternator works fine, always has. I still carry an extra Dayco belt that matches the stock belt incase I need to replace some where on the road.

  5. #5
    rabid reader dbrick's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Santa Cruz CA
    Posts
    1,745
    Quote Originally Posted by ANDYVH View Post
    What "newer" style of belt?
    ELAST, see Anton's discussion here.
    David Brick
    Santa Cruz CA
    2007 R1200R

  6. #6
    Registered User
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    114

    Smile Thank you for the link!

    Quote Originally Posted by dbrick View Post
    ELAST, see Anton's discussion here.
    Thank you for the link!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •