Results 1 to 10 of 10

Thread: Help With New Noise ...

Hybrid View

  1. #1
    Rally Rat
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    799

    Help With New Noise ...

    Hi guys,

    I noticed a new noise on my 2001 R1100S for the first time today. Starting at between 75 and 80 mph I get a high-pitched metallic humming. It goes away if I slow down. It happens at the same speed, regardless of gear, so I don't think it's rpm / engine related. Brake usage has no effect on the noise, so I don't think it's brake related. The ABS is working fine.

    It doesn't come on slowly as I accelerate. It's like a light switch. It's no noise, no noise, no noise, then noise. It doesn't happen every time I reach the speed either. Maybe 90% of the time. It does not change in pitch as I change speeds.

    Any thoughts? My first thought is wheel bearings. I think I can eliminate the alternator and alternator belt because it's speed-related instead of rpm related. Right? I don't think it's brakes either. Tires are a thought, but the sound is pretty metallic and it doesn't change pitch or volume when I turn the bike.

    I plan to pull the wheel this weekend. Will a bad bearing be obvious using the "stick my finger in the hole and turn it" test? I can't say I've ever felt a bad one.

    Thanks in advance,

  2. #2
    Registered User
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Northern Front Range, CO
    Posts
    6,430
    jim- bad wheel bearing was my first thought too. get the wheel off, put finger inside ID of bearing and spin. should be glass smooth. any disturbance to that motion is bad- gritty feeling, clicky feeling, anything other than dead-smooth is wrong. however, i've got 95K miles on my wheels, stock bearings, perfect.
    have you worked on anything in the driveline recently that might effect things?
    Ride Safe, Ride Lots

  3. #3
    Nickname: Droid
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Green Bay, WI
    Posts
    2,352
    With any online analysis you have to give us the miles on the bike, 1st owner, 2nd owner, repairs, problems, etc. Otherwise we can't make reasonable suggestions. Do you sense it as a "rolling" vibration/noise, or as a buzzing/rattling noise. Could just be a failed exahust system mount

    Alternator IS engine speed related, not road speed. This you can check in 2nd gear, and go up in engine rpm to see if the sound is coming from under the fuel tank, and at what engine speed it starts at. The alternator nose cage bearing could be the source.

    Could be in the transmission, but you say it makes the noise regardless of the gear? If it does come from the tranny, when at the speed, pull in the clutch and coast down. If the sound suddenly stops with the clutch pulled in, it unloads the tranny and would unload the bearing at issue.

    Wheel bearings are easy to sense, put the bike on the centerstand and rotate the rear wheel. Should be no play up/down, side to side/twisting, should be no "rumbling" feeling or sound. My bike made it to 120k before I replaced the front wheel bearings, and that was more to satisfy myself than any noise I heard. Rear drive hub bearings are still original and quiet at 170k.

  4. #4
    Benchwrenching PGlaves's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    "Big Bend" TX
    Posts
    8,655
    One comment regarding the transmission.

    The output shaft turns proportional to road speed. It hooks to driveshaft, to final drive, and to wheel. So an output shaft bearing can't be ruled out.
    Paul Glaves - "Big Bend", Texas U.S.A
    "The greatest challenge to any thinker is stating the problem in a way that will allow a solution." - Bertrand Russell
    http://www.bigbend.net/users/glaves

  5. #5
    Rally Rat
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    799
    Sorry for the lack of info, fellas. Good point. 3rd owner. 62K miles. I recently put a used transmission in the bike (1500 miles ago). It seems to be working fine. The noise definitely started today on the second half of my ride. I spend a lot of time laying down behind the fairing. I didn't notice it until this afternoon. You can't hear it when you're sitting up.

    There's no "feel" to it at all. It's like someone turns on a noise maker at 75 mph. It's the same type noise as the fuel pump, but it's a different pitch.

    It's definitely dependent on ground speed as opposed to engine speed. It happens at 75 mph in 2nd gear or 6th gear.

    You're scaring me a little bit Paul, but I'm pretty sure it's coming from the front of the bike.

    I hadn't tried pulling the clutch in. That's another good thought.

  6. #6
    Rally Rat
    Join Date
    May 2011
    Posts
    180
    Wind related?

    PR2 front tire?
    David

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •