Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 33

Thread: 92 k75rt fuel consumption woes ...

Hybrid View

  1. #1
    Registered User scoobs's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Columbus,GA
    Posts
    250

    Question 92 k75rt fuel consumption woes ...

    My K75 has 120,000 miles on it and I've noticed that my fuel consumption has deteriorated quite dramatically. I used to get 220 miles per tank (50 MPG) but this has dwindled to a miserable 160 miles (35 MPG). I'm aware that the use of ethanol in the gas has an adverse affect on MPG but surely not this much?
    I've installed a new air filter and spark plugs but this hasn't made any obvious improvement so would be thrilled at any helpful suggestions. I recall reading somewhere of a faulty sensor that can cause excess fuel to be injected into one of the cylinders but am unable to locate said article.
    I average 15,000 miles a year and so any improvement will save me a decent amount of money.
    Cheers,
    Ian.
    Ian Robert "Scoobs" Scobie

    '92 K75RT, '02 F650GS Dakar;
    But fondly miss.. R80RT, R45,CB250RS,DT125MX,TS100

  2. #2
    MichiganMike MICHIGANMIKE's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Hudsonville MI
    Posts
    164

    K75 Fuel Mileage

    I filled up my 94Standard today and got 51 mpg, best since I bought this bike with 15K on it. Currently has 53K. I use fuel injector cleaner about three times a year and this year have 20K on the bike. I notice that fuel mileage varies a lot with the blended fuels we get today and also on the riding. When I run the freeway with either of my K75s the mileage will drop down to closer to 42/43MPG. With your mileage you might want to run some injector cleaner in there for three or four tanks in a row and see if that helps. I don't remember ever seeing an article as you mentioned in your post. If you find it or someone else does, please share that info.

  3. #3
    3 Red Bricks
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Pleasanton, Ca.
    Posts
    3,400
    A bad water temp sensor can cause the bike to run richer.

    http://ibmwr.org/ktech/gas-mileage.shtml


    LONG MAY YOUR BRICK FLY!

    Ride Safe, Ride Far, Ride Often

    Lee Fulton Forum Moderator
    3 Marakesh Red K75Ss
    Mine, Hers, Spare

  4. #4
    K75RT Keith
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Rocky River Ohio
    Posts
    51

    Fuel Consumption Issues.

    With 120K on the clock the injectors may need cleaning (professional).

    My 90 K75Rt went from 40 to 55mpg after sending the injectors out to Mr. Injector.

  5. #5
    Registered User scoobs's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Columbus,GA
    Posts
    250

    Exclamation

    Holy Cr@p!!!! sorry but I had issues with the sensor wiring three years ago when a mouse nested near my airbox while I was out of the country- I just taped it up and forgot about it as I had no obvious temperature control issues at the time. I've ridden +50k miles since then, goodness knows how much gas I've wasted
    Just put the ohm meter across terminal #10/ground and getting 2322 ohms with an ambient temperature of 71*F, which is close to the 2.5kohms listed on the trouble shooting link, so I don't appear to have an open circuit or direct short in the wiring. I'll test it again in the morning as the temereature is supposed to drop to around 45*F, then will run the engine until the fan kicks on as also suggested and recheck the resistance. I assume I'll have to reconnect the FI computer in order to run the bike, then disconnect again to take the readings?
    I'll also investigate local options for getting the injectors cleaned, although I do run "Seafoam' through the tank before my regular oil changes.
    Thanks to Y'all for your help, if anyone has any further suggestions please feel free to comment.
    Cheers,
    Ian
    Ian Robert "Scoobs" Scobie

    '92 K75RT, '02 F650GS Dakar;
    But fondly miss.. R80RT, R45,CB250RS,DT125MX,TS100

  6. #6
    Pevey jpevehouse's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Brackettville, Texas
    Posts
    82
    Glad yours was so easy to fix. I've been battling poor mileage on mine since I got it. Normally around 35 mpg but on highways with moderate speed, I can get 39 or so.
    Replaced temp sensor - to get the fan working, intake rubber, new injectors, lots of gas treatment, balanced TB, checked and adjusted valves, new plugs and went over every thread on several forums regarding bad mileage. Pretty sure the brakes are not dragging. It has always started and run like a sewing machine.

    Let me know how yours turns out.
    I must go down to the seas again, to the lonely sea and the sky,
    And all I ask is a tall ship and a star to steer her by,


    James and his 1988 K100LT

  7. #7
    Registered User scoobs's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Columbus,GA
    Posts
    250

    Arrow Update

    Okay, so the temperature sensor ohmed out correctly at various points on the scale- so it is working properly in spite of the sterling efforts of the local mice
    I've pulled the fuel injectors (haven't seen any before but they looked dirty) and shipped them off to "Mr.Injector" as suggested.
    I'll give further updates when I get them back in the bike and do a test run.
    Thanks to all who've given advice on this matter.
    Ian.
    Ian Robert "Scoobs" Scobie

    '92 K75RT, '02 F650GS Dakar;
    But fondly miss.. R80RT, R45,CB250RS,DT125MX,TS100

  8. #8
    Registered User scoobs's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Columbus,GA
    Posts
    250

    Exclamation Help!!!

    Okay, got my injectors back from "Mr.Injector"- reasonable turnaround time and well packaged !!
    I refitted them to the fuel rail and installed in the bike, but it will not fire up
    I remembered to reconnect the tank plug and the hook ups to the injectors, the fuel pump runs and I've got pressurised fuel at the rail- anyone got any thoughts as I'm hoping to take the bike to Florida on Thursday.
    Thanks,
    Ian.
    Ian Robert "Scoobs" Scobie

    '92 K75RT, '02 F650GS Dakar;
    But fondly miss.. R80RT, R45,CB250RS,DT125MX,TS100

  9. #9
    Registered User scoobs's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Columbus,GA
    Posts
    250
    To be honest I haven't checked the valves- I'm scared I make things worse... Is this a reasonably failsafe task?
    Cheers for sticking with me on this issue,
    Ian.
    Ian Robert "Scoobs" Scobie

    '92 K75RT, '02 F650GS Dakar;
    But fondly miss.. R80RT, R45,CB250RS,DT125MX,TS100

  10. #10
    Registered User
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    2

    k75 fuel consumption

    Quote Originally Posted by jpevehouse View Post
    Glad yours was so easy to fix. I've been battling poor mileage on mine since I got it. Normally around 35 mpg but on highways with moderate speed, I can get 39 or so.
    Replaced temp sensor - to get the fan working, intake rubber, new injectors, lots of gas treatment, balanced TB, checked and adjusted valves, new plugs and went over every thread on several forums regarding bad mileage. Pretty sure the brakes are not dragging. It has always started and run like a sewing machine.

    Let me know how yours turns out.
    I had fuel consumption problems.Replaced most everything replaceable finall did compression check on advice of a auto mechanic.BIKE HAD POOR COMPRESSION REMIDY i REPLACED ENGINE FROM beemer bONE YARD.hARD FIX but problem solved.
    Rod
    62342

  11. #11
    3 Red Bricks
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Pleasanton, Ca.
    Posts
    3,400
    It's possible that the fuel injectors need cleaning/servicing.

    Mr.Injector in Idaho can service yours or sell you some replacement ones at a VERY reasonable price.

    http://www.mrinjector.us/



    LONG MAY YOUR BRICK FLY!

    Ride Safe, Ride Far, Ride Often

    Lee Fulton Forum Moderator
    3 Marakesh Red K75Ss
    Mine, Hers, Spare

  12. #12
    Pevey jpevehouse's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Brackettville, Texas
    Posts
    82
    Quote Originally Posted by rhuges View Post
    I had fuel consumption problems.Replaced most everything replaceable finall did compression check on advice of a auto mechanic.BIKE HAD POOR COMPRESSION REMIDY i REPLACED ENGINE FROM beemer bONE YARD.hARD FIX but problem solved.
    Rod
    62342
    To be honest, a compression check scares me but I guess before I replace every part on this bike, I should do it. I find it pretty easy to work on and enjoy wrenching and learning. I ordered some plug wires and plan to do a spline lube in the next few weeks, to find a transmission drip. Did the FD drive splines and they were well lubed so I'm optimistic. Valves checked and shims replaced. New rubber on the TB's and new temp sensor. Bad part is poor mileage is the only bad thing about the bike, starts and runs great. After the splines, maybe replace front wheel bearings.

    I don't enjoy spending money, I just feel certain things 25 years old need to be replaced.
    I must go down to the seas again, to the lonely sea and the sky,
    And all I ask is a tall ship and a star to steer her by,


    James and his 1988 K100LT

  13. #13
    Registered User scoobs's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Columbus,GA
    Posts
    250

    Thumbs down Still no good.....

    I replaced the "Z breather hose" as suggested somewhere on here but no improvement
    I've contacted a couple of local (150 miles away) repair shops but they claim their diagnostic equipment is too modern to use on my bike.
    HELP!!!
    Ian.
    Ian Robert "Scoobs" Scobie

    '92 K75RT, '02 F650GS Dakar;
    But fondly miss.. R80RT, R45,CB250RS,DT125MX,TS100

  14. #14
    3 Red Bricks
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Pleasanton, Ca.
    Posts
    3,400
    What was the result of your valve adjustment check?



    LONG MAY YOUR BRICK FLY!

    Ride Safe, Ride Far, Ride Often

    Lee Fulton Forum Moderator
    3 Marakesh Red K75Ss
    Mine, Hers, Spare

  15. #15
    K75RT Keith
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Rocky River Ohio
    Posts
    51
    What did the report on the injectors show prior to cleaning?

    You may also want to check if your brakes are dragging
    Also, When was the last time you greased/replaced the wheel bearings?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •