Results 1 to 13 of 13

Thread: Twice stalled

Hybrid View

  1. #1
    Registered User weeman's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Near Bellingham, Wa
    Posts
    82

    Twice stalled

    Hello all,

    It's time for me to get my feet wet with my first post since my introduction. I have a 1995 r1100 rsl with just turned 35k second owner bike without any documented running issues. I've only owned it a few months with about 500 miles logged in but now experiencing a stall situation only when the bike has been running for a few miles and downshifting closed throttle up to a stop sign or a roundabout where it just stalls but restarts. Idle is normal, temp 5 bars and seems like everything is okay. Could this be a crank sensor (HES) situation? What's your thoughts?
    Thanks!

    Steve (weeman)

  2. #2
    Registered User
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Northern Front Range, CO
    Posts
    6,416
    could be, but symptoms are not all that consistent with HES failure. almost more like bad gas, or gummed up injectors.
    do some more reading on HES failures, see what i mean.
    of course, its not all that difficult to open the front cover up to get a look at the HES wiring, as that is the location of the most common HES breakdown.
    Ride Safe, Ride Lots

  3. #3
    Registered User weeman's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Near Bellingham, Wa
    Posts
    82
    Quote Originally Posted by bikerfish1100 View Post
    could be, but symptoms are not all that consistent with HES failure. almost more like bad gas, or gummed up injectors.
    do some more reading on HES failures, see what i mean.
    of course, its not all that difficult to open the front cover up to get a look at the HES wiring, as that is the location of the most common HES breakdown.
    Thanks for your response. After reading much about the Seafoam treatment given to our fuel systems I decided to start a habit of it a couple weeks ago and to change my fuel away the ethanol brands so I doubt gummy TB's. I will check the front cover HES area to see if there's a proper connection there. It's a bit scary when you have other vehicles breathing down your pipe going into a turn and your bike shuts down with no power.

  4. #4
    Nickname: Droid
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Green Bay, WI
    Posts
    2,352
    Very likely the throttle body plates ARE dirty. My 94 RS would do exactly that, sitting at idle at a light, and suddenly die. Always started right up. I pulled the air intake tubes back from the throttle bodies, and cleaned the throttle plates with a long swab and denatured alcohol. Actually, carb cleaner would work too.

    What happens is, over time, oily deposits build up around the edge of the throttle plate. When the throttle is closed, there is very little gap for air, and the oily residue actually creates a seal and cuts off airflow. This is more prevalent on the older Oilheads, and also more prevalent on the LH throttle body as that one has the crankcase vent into the airbox. The oil mist from the crankcase (normal, by the way) gets into the throttle body and condenses on the throttle plate, creating a gummy residue.

    Clean the throttle plates and the stalling will likely go away.

  5. #5
    Registered User weeman's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Near Bellingham, Wa
    Posts
    82
    Quote Originally Posted by ANDYVH View Post
    Very likely the throttle body plates ARE dirty. My 94 RS would do exactly that, sitting at idle at a light, and suddenly die. Always started right up. I pulled the air intake tubes back from the throttle bodies, and cleaned the throttle plates with a long swab and denatured alcohol. Actually, carb cleaner would work too.

    What happens is, over time, oily deposits build up around the edge of the throttle plate. When the throttle is closed, there is very little gap for air, and the oily residue actually creates a seal and cuts off airflow. This is more prevalent on the older Oilheads, and also more prevalent on the LH throttle body as that one has the crankcase vent into the airbox. The oil mist from the crankcase (normal, by the way) gets into the throttle body and condenses on the throttle plate, creating a gummy residue.

    Clean the throttle plates and the stalling will likely go away.
    Most likely that this is what it is makes sense as this is the symptom. I will get to looking at it this coming weekend. Thanks for that!

  6. #6
    Registered User roger 04 rt's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Massachusetts
    Posts
    1,273
    A couple other things you could check:

    What color coding plug does it have? (No coding plug could result in a too lean or too rich idle)?

    When warm, what RPM does it idle at?

    Has someone adjusted the TPS incorrectly? Is the paint seal on those screws broken?

    How is the TB balance?

    Is your O2 sensor functioning correctly? Together with the correct coding plug this helps set your idle mixture after the bike has warmed up.

  7. #7
    Registered User weeman's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Near Bellingham, Wa
    Posts
    82
    Quote Originally Posted by Roger 04 RT View Post
    A couple other things you could check:

    What color coding plug does it have? (No coding plug could result in a too lean or too rich idle)?

    When warm, what RPM does it idle at?

    Has someone adjusted the TPS incorrectly? Is the paint seal on those screws broken?

    How is the TB balance?

    Is your O2 sensor functioning correctly? Together with the correct coding plug this helps set your idle mixture after the bike has warmed up.
    Not sure about the color code plug and the TPS but the TB,s were sync in the other day by the local BMW mechanic that works on all the Bellingham Police bikes. Until I get to mechanically know the bike better and buy the necessary tools he will do some of the things that are needed right now. I do know that the paint on the TB was not messed with after reading about it and checking them afterwards. Thanks for your response as it helps broaden my experience with this new to me bike.

    Steve

  8. #8
    Registered User Bmandiego's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Escondido
    Posts
    640
    In between your Seafoam treatments, try to run a heavy dose of Techron through the bike. The combination of Seafoam then Techron really helped my 1100. I also replaced the plugs afterwards.
    A couple of thoughts, How old is your air filter, and do you know when the fuel lines were replaced inside the tank?
    2000 R1100RT-P

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •