Results 1 to 9 of 9

Thread: 1300GT BMW battery charger

  1. #1
    120166
    Guest

    Smile 1300GT BMW battery charger

    Charging the battery on my 2010 K1300GT with a CAN-BUS system using the BMW charger. The charging process appears to begin correctly, but when the last LED lights up at 3/3 charge the red error LED light comes on. Anyone else experiencing this issue and is it felt to be a problem?

  2. #2
    Riding where it's hot! AZ-J's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Scottsdale, AZ
    Posts
    2,615
    How much was that BMW charger? The ~$65 model should do what you experience; it needs a pig tail to the battery. The ~$165 model may do it on some bikes if key on when plugged in, and shut off thereafter and on other models, it must be plugged in with bike off.
    My bike shown here
    Jordan M, MOA #24434
    My Blog

  3. #3
    120166
    Guest

    Smile

    Thank you. I have the $165 charger. With the CAN-BUS system it is necessary to plug the charger into the bike then into the 110 volt source, turn on then turn off the ignition. After about one hour the charge LED moves from 1/3 to 2/3 then 3/3. Upon reaching 3/3 the red error LED lights up and stays on. The charger will not charge if the ignition is not briefly turned on then off while the charger is plugged into the bike's charge in / power out receptacle. There is no reference to this issue in the charger instructions or with the CAN-BUS information.
    It appears the BMW charger is performing the proper charge as indicated by the fractional LED light progression. I'm not sure if the charger is then continuing to "trickle" charge with the red error LED illuminated.

  4. #4
    Riding where it's hot! AZ-J's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Scottsdale, AZ
    Posts
    2,615
    I had one and returned it for doing what yours is doing. The dealership parts manager agreed with me, it was defective.

    They offered me a trade for a new one, and I said no thank you.
    My bike shown here
    Jordan M, MOA #24434
    My Blog

  5. #5
    Honey Badger Semper_Fi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Kingston, NH
    Posts
    5,725
    Moving to Wedge Forum.................
    2011 R1200 GSA Smoke Grey Metallic Matt
    2009 G450X White
    IBA #35651
    Rogue Moderator

  6. #6
    120166
    Guest
    Quote Originally Posted by AZ-J View Post
    I had one and returned it for doing what yours is doing. The dealership parts manager agreed with me, it was defective.

    They offered me a trade for a new one, and I said no thank you.
    Thanks again. Will return the charger try a replacement.

  7. #7
    Riding where it's hot! AZ-J's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Scottsdale, AZ
    Posts
    2,615
    Good luck. I certainly hope the next one works!

    BTW, I returned mine w/o a trade because I had a working BT Plus and just figured I'd live with it.
    My bike shown here
    Jordan M, MOA #24434
    My Blog

  8. #8
    Alps Adventurer GlobalRider's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Canada and the Alps
    Posts
    3,596
    Quote Originally Posted by 120166 View Post
    I'm not sure if the charger is then continuing to "trickle" charge with the red error LED illuminated.
    Measure the battery voltage with a voltmeter and you'll know for sure. Same when it is in the 3/3 state. You want to know if it is being taken to the correct voltage.

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Chambersburg Pa.
    Posts
    261
    My Battery Tender Plus works fine on my 07 K12GT
    I have met the enemy, and he is us
    2011 R 1200 RT
    1992R100RT
    2007 Roadstar Midnight Silverado

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •