Results 1 to 7 of 7

Thread: Slow to restart?

Hybrid View

  1. #1
    Registered User JerryAttrick's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tallahassee, FL
    Posts
    91

    Slow to restart?

    When I start the GT shortly after turning it off, is sometimes does a slow crank (like a weak battery), but starts after about one turn of the engine. No hesitation at all when starting cold, even after two weeks parked.
    Is this something to worry about, or normal behavior?
    JerryAttrick
    2013 K1600GTL, "Siegfried"
    But Mom, I've never found "well enough".

  2. #2
    What, me worry? GILLY's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Evansville, WI
    Posts
    1,918
    Mine does that once in awhile, too. Never actually failed to start though.
    Gilly
    87 K75S, bought new, now sold
    07 K1200GT Bought new, now traded in
    13 C650GT
    MOA 44606

  3. #3
    professor
    Guest
    I noticed the same thing with my RT - strong cranking when cold, but occasionally seeming weak when restarting a warm engine. My theory is that because the motor is warm, I'm getting a premature firing of a cylinder that fights against the starter and causes the hesitation.

    That may have nothing to do with it, but it's my theory and I'm sticking to it until something better comes along. If I'm wrong I'm gone.

  4. #4
    Registered User
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    84
    It is the warm engine and the weak battery BMW installs in the K. An Odyseey will cure slow cranking in a warm engine.

  5. #5
    Honey Badger Semper_Fi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Kingston, NH
    Posts
    5,725
    The warmer engine allows high compression at start.

    I had that issue and got the battery tested, it failed and was replaced under warranty.

    The voltage out put was correct but the load testing showed about 55%
    2011 R1200 GSA Smoke Grey Metallic Matt
    2009 G450X White
    IBA #35651
    Rogue Moderator

  6. #6
    Caribbean Druid
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    607
    Interestingly, my GT battery failed after being parked in the garage for only 3 weeks. I had to put it on the battery tender and it took about 36 hours to fully recharge. I'm going to get it down to the shop and have them test it, as I suspect its toast...
    Last edited by dwestly; 04-15-2010 at 07:11 PM.

  7. #7
    Honey Badger Semper_Fi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Kingston, NH
    Posts
    5,725
    My orginal battery would take a charge with no issue so that was a little deceptive. But the load test was the actual confirmation of of weakness in the battery
    2011 R1200 GSA Smoke Grey Metallic Matt
    2009 G450X White
    IBA #35651
    Rogue Moderator

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •