Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 22

Thread: Starter stuck on

Hybrid View

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4

    Exclamation Starter stuck on

    I started my 1990 K75RT and the starter would not stop. I shut off the kill switch and ignition. I could not get it to stop until I disconnected the battery. Any ideas?

  2. #2
    MearthA rdalland's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    The Empire State
    Posts
    1,045
    ride what you've got; enjoy the road you're on!

    Reid - Stone Ridge, NY - MOA #69187 - Turbo Fluffy Motoclub - IBA #50182

  3. #3
    K Bikes Complex by Choice cjack's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Urbana, IL
    Posts
    3,709
    Quote Originally Posted by aces928 View Post
    I started my 1990 K75RT and the starter would not stop. I shut off the kill switch and ignition. I could not get it to stop until I disconnected the battery. Any ideas?
    The starter relay is welded due to probably a low battery. Sometimes you can, after you make sure your battery is fully charged...before you hook up the battery ground, turn on the ignition, etc. and just after hooking up the rest of the battery...the ground wire, push the starter button sharply several times. Often that will cause the starter relay to release saving lifting the tank and tapping on the relay or having to replace it.
    Worth a try.
    BMWMotorcycles, fun when they're running...
    My other bike is a BMW.
    Jack Hawley MOA and RA #224, KE9UW ("Chuck")

  4. #4
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Canada
    Posts
    130

    starter

    Had the same thing happen to my K75s.
    It was a stuck relay.
    Very inexpensive fix.

  5. #5
    A bozo on the bus deilenberger's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Spring Lake NJ, USA
    Posts
    7,735
    I believe I'm going to "Stickie" this - since it comes up about weekly..
    Don Eilenberger http://www.eilenberger.net
    Spring Lk Heights NJ NJ Shore BMW Riders New Sweden BMW Riders
    '07 R1200R (current ride) and some bimmers.. and a Porsche

  6. #6
    CustomSarge
    Guest

    Talking Solid answer

    Took 3 tries, built my own solid state version. Been running V3 since '02 & never looked back. It's considered an "unconventional" answer , oh well... <<<)))

  7. #7
    Registered User
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4

    Thanks!

    I took the advice, charged the battery and tapped on the relay. It fired right up and is working fine. Thanks to everyone who gave their advice an opinion.

  8. #8
    K Bikes Complex by Choice cjack's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Urbana, IL
    Posts
    3,709
    Quote Originally Posted by CustomSarge View Post
    Took 3 tries, built my own solid state version. Been running V3 since '02 & never looked back. It's considered an "unconventional" answer , oh well... <<<)))
    BMW built an update for the relay as well. In the form of a kit which has a circuit to not allow the relay to function if the battery voltage is too low. The update was specified for the K1200LT, but of course could be adapted to any K bike with this same relay. The kit was a little pricy...I think maybe just under $175 a while ago. It consisted of a socket with wiring harness and a new relay...and instructions.
    BMWMotorcycles, fun when they're running...
    My other bike is a BMW.
    Jack Hawley MOA and RA #224, KE9UW ("Chuck")

  9. #9
    JRCKLBSTR
    Guest

    starter stuck on

    Sounds like the same problem I'm having. I have heard that when you try to start the bike with the battery not fully charged, the starter relay does not properly engage and the relay might stick "on". I am told the only fix is to replace the starter relay.

  10. #10
    Curmudgeon At Large Bobmws's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Astatula, FL
    Posts
    1,120
    Quote Originally Posted by jrcklbstr View Post
    Sounds like the same problem I'm having. I have heard that when you try to start the bike with the battery not fully charged, the starter relay does not properly engage and the relay might stick "on". I am told the only fix is to replace the starter relay.
    You can remove the cover from the relay and file the contacts smooth again. Be sure to charge or replace your battery before trying to restart the bike.
    Bob Weis
    '04 K12RS - Hannigan Hack
    www.earplugco.com

  11. #11
    moeman34
    Guest

    Starter relay

    You guys are GREAT.

    I bought my first BMW (00 K1200lt-c) at an insurance salvage auction. It had a stuck starter and I was afraid it had major electrical issues. Nope. After reading your repley and a new $90 relay, she is on the road.

    Thanks a million.

    Moeman34.....Idaho

  12. #12
    BOXERR
    Guest
    My 1st experience with a K bike
    Bloke needed help with his K75RT with ignition problem, wrongly diagnosed, and he bought a new ignition switch thinking that was the problem.
    Turned out to be the relay stuck. I dismantled it, cleaned the contacts, and presto, it now starts, and stops as it should.

    Thanks to this thread, helped me save him some money.

  13. #13
    Registered User
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    113

    This will do the trick....

    First of all, I really appreciate the tips for getting this fixed. I also ran the battery down (all the way, no less) and suffered the ill-fated stuck starter. I charged the battery, and tried again, but none of the tricks worked. I thought I was going to be resigned to hunting down that darn relay to bang on it or pry it open, when the local BMW mechanic gave me this routine. He said it works EVERY time. He was right, as it worked first try for me.


    1. With negative cable disconnected charge battery to full. If it's an old or bad battery that won't take a full charge, replace it before going to the next step.
    2. After battery is fully charged, with key on, hold starter button down, and then reconnect the neg. battery.
    3. As soon as you connect the battery, the bike should start. After the bike starts, release the starter button.
    4. With the bike running, tap the starter button once or twice QUICKLY.
    5. Turn the bike off, and she's all fixed.


    I hope this helps!

  14. #14
    K Bikes Complex by Choice cjack's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Urbana, IL
    Posts
    3,709
    Quote Originally Posted by vectorprime27 View Post
    First of all, I really appreciate the tips for getting this fixed. I also ran the battery down (all the way, no less) and suffered the ill-fated stuck starter. I charged the battery, and tried again, but none of the tricks worked. I thought I was going to be resigned to hunting down that darn relay to bang on it or pry it open, when the local BMW mechanic gave me this routine. He said it works EVERY time. He was right, as it worked first try for me.


    1. With negative cable disconnected charge battery to full. If it's an old or bad battery that won't take a full charge, replace it before going to the next step.
    2. After battery is fully charged, with key on, hold starter button down, and then reconnect the neg. battery.
    3. As soon as you connect the battery, the bike should start. After the bike starts, release the starter button.
    4. With the bike running, tap the starter button once or twice QUICKLY.
    5. Turn the bike off, and she's all fixed.


    I hope this helps!

    That does work sometimes. I have done it by having everything ready, ign on, connecting the ground cable and just tapping the starter button then. Seems to pull on the contacts and free them.
    BMWMotorcycles, fun when they're running...
    My other bike is a BMW.
    Jack Hawley MOA and RA #224, KE9UW ("Chuck")

  15. #15
    Marty Miles
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    edmonton alberta
    Posts
    6

    starter woes

    Sometimes my starter on my 87LT gives me cause for worry. It occasionally sounds like it is ready to stall out before it decides to spin the engine. Almost like it has to do a half revolution before it is ready to put out max torque. Anybody have a similar complaint? What could be the cause? And does the fuel pump always whine a little?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •